Алис ме предаде и отиде при най-добрата си приятелка, след 15 години разбрах, че трябва да съм й благодарен за това, което имам сега.

Тази история е за моя приятел Андрю. Той седеше в едно крайбрежно кафене и чакаше Алиса. Някога тя е била първата му любов. Тогава всичко беше наред, страст между млади хора. Но Андрю имаше приятел, който знаеше, че между двойката има любов.

Андрей не отдаваше значение на жестовете на приятеля си към Алиса. Като цяло Ерик тогава бил обещаващ адвокат, богат. Той правеше всичко, за да няма Алис никакви проблеми. Тогава Андрю дори не можеше да си представи, че приятелката му може да отиде при най-добрия му приятел.

Изминали са петнадесет години. Алис си определя среща с Андрю изневиделица. Той току-що е пристигнал в града. Андрю е фотограф, пътува по света. Не се нуждае от сериозна връзка, успешен е в работата си и печели много пари.

Седнаха на масата, разговорът започна Алис. Тя, между другото, не се е променила, само устните ѝ са се увеличили.

– Оженихте ли се, Андрей?

-Заради това ли ме извика тук? Ако е така, аз съм свободен. Аз пътувам, бракът не е за мен.

Беше очевидно, че Андрей е щастлив, очите му горяха, докато говореше за себе си.

– Виждам. Значи в живота ти няма място за мен?

– Не си ли с Ерик?

– Вече не мога да бъда с него. Преди четиринайсет години той ме принуди да имам син. Искаше да е сигурен, че няма да го напусна. Направи всичко, за да ни раздели. Но аз все още те обичам, винаги съм те обичала.

Андрю дори не погледна Алис. Тя имаше хипнотично въздействие върху него.

– А ти? Никой не те е принуждавал да спиш с Ерик тогава. Ти сама отиде при него.

– А ти дори не се опита да ме накараш да се върна тогава.

– Дали? Не можеш да ме караш да се чувствам виновна сега.

Той стана от масата, отиде при сервитьорката и реши да я покани на кино.

– Направил си го нарочно? Защо ти е нужна тази сервитьорка? Аз съм сто пъти по-добър от нея.

– Алис, не се смущавай, а си тръгвай.

Тя избяга от кафенето, а Андрей дълго стоя на бара и се замисли. В известен смисъл се радваше на предателството на Алис. Беше успял в професията си, беше станал по-силен духом. При други обстоятелства нямаше да познае целия този живот, който живее сега и на който се наслаждава безкрайно много.

 

Rate article
Алис ме предаде и отиде при най-добрата си приятелка, след 15 години разбрах, че трябва да съм й благодарен за това, което имам сега.