“Ако не можете да се справите, изпратете баба си в старчески дом, а майка си оставете да работи!”

Не мога да кажа, че брат ми е лош човек или съпруг, но не мога да го нарека и добър син и внук. В днешно време общуването ни е доста кратко и дистанцирано, защото се оказа, че имаме съвсем различни приоритети в живота.

Майка ми и баба ми са единственото семейство, което имаме. Работата е там, че преди няколко години баба ми получи инсулт. Тя имаше късмета да запази говорните си умения, но вече не можеше да движи крайниците си. Отначало майка ми се опитваше да съчетава грижите за баба ми с работата си, но после това стана невъзможно.

Сега аз живея с тях и поемам почти всички материални разходи – лекарства, храна, комунални услуги, дрехи, хигиенни продукти и др. Разбира се, дори и да не живеех с тях, пак щях да им помагам, защото те не са ми чужди. Посветили са половината си живот на мен и брат ми. И двамата правеха всичко, за да се уверят, че няма за какво да се притесняваме, че сме добре нахранени и че не сме в по-лошо положение от другите деца. Разбира се, не винаги е било така. Понякога ядяхме само елда, но не е ли лошо да бъдем обичани и подкрепяни във всичко? Сигурна съм, че много хора биха се отказали от всичко, за да имат такова грижовно детство, каквото имахме аз и Марк.

Брат ми обаче смята друго. Той е убеден, че баба ми и майка ми не са направили достатъчно за нас, че е трябвало да работят по-усърдно, за да можем да имаме “достоен живот”. И разбира се, когато го помолих да ми помогне, чух подобен отговор: “Защо трябва да им помагам да направят живота си “приличен”, ако те не са ми дали такъв?!”

Брат ми наследи апартамента на покойния ни баща, а годеницата му също имаше апартамент, така че решиха да наемат един от тях. Освен това и двамата печелят много добри пари и наскоро си купиха скъпа кола. Разполагат с най-новите смартфони, уреди и ремонти. Постоянно се кичат с дрехи от скъпи марки, но никога не са купували на баба лекарства или хранителни продукти за нашия дом.

Когато се опитвам да обясня на Марк, че макар заплатата ми да не е лоша, ми е трудно да издържам трима души, затова имам нужда от неговата помощ, той отговаря “Ако не можеш да се справиш, тогава изпрати баба си в старчески дом, а майка ти нека ходи на работа!”

А наскоро започна да говори как трябва да деля апартамента на майка ми с него, защото сме двама наследници, макар че той получи и този на баща ми… Знаех, че е алчен, но семейството ни все още е живо, така че защо да делим предварително имуществото му? Това нормално ли е?

 

Rate article
“Ако не можете да се справите, изпратете баба си в старчески дом, а майка си оставете да работи!”