Адам излезе от банята, влезе в кухнята и седна на един стол. “Работата е там”, започна той. Аз имам другата. Ти ще ми помогнеш да опаковам, защото знаеш по-добре от какво имам нужда. Тя мълчаливо стана, излезе в коридора и й хрумна неочаквана идея.

Мъжът съобщава на Ела новината си в петък вечер. Цяла седмица е чакал подходящия момент и е решил, че последният работен ден ще е много подходящ.

Ела дори беше свикнала с работата на съпруга си през уикендите. Наистина имаше повече пари. Само че… в банковата карта. Тези пари почти никога не достигаха до съпругата и децата. Съпругът ги събираше. Той не отговори, само се усмихна замислено. Ела дори си помисли, че съпругът ѝ иска да заведе цялото семейство на почивка на море. Но се оказало съвсем различно.

– Ето какво се случи, – Адам излезе от банята, отиде в кухнята и седна на един стол.

– Продължавай, – жена му седна отсреща и подпря бузата си с ръка.

– Идвам – каза Адам тихо.

– Ще работиш ли отново през уикендите? – жена му не разбра.

– Не, аз те напускам. Аз имам другата – изведнъж каза мъжът.

Ела замръзна.

“Другият!” – И веднага се образува пъзел. “Ето каква е била работата, оказва се, и къде са отишли парите”.

– Ела, помогни ми да си опаковам нещата, ти по-добре знаеш какво да вземеш там – каза мъжът, допивайки супата си.

Ела изгуби всички думи от такава наглост. Мислите се въртяха в главата ѝ. Ела толкова много искаше да се скара на мъжа, но успя да се сдържи. Тя седеше и ядеше, сякаш нищо не се беше случило. През целия им съвместен живот, когато съпругът ѝ заминаваше в командировка, жена му опаковаше багажа или куфара. На Ела ѝ се искаше да се възмути, но не изгуби лицето си. Тя стана и напусна кухнята на клатещи се крака.

– Ах, да опаковам… – Ела грабна най-големия куфар, с който отиваха на почивка, отвори го и замръзна.

– “Уф, какви боклуци” – помисли си тя и започна да слага в този куфар всичко, от което цял живот е искала да се отърве: кутии с винтове, старите чехли на мъжа ѝ, някои от пакетите му, които не искаше да разглоби от години, счупен чадър, мръсни гумени ботуши, дори бельото от коша в банята (не докосна новото, нещо, което щеше да е полезно за синовете ѝ).

За десет минути Ела премина през двустайния апартамент и изгреба всичко, което беше досадно, ненужно и свързано със съпруга ѝ. Тя го събра. “Боклуците” едва се побираха в един огромен куфар.

Но съпругата смело натъпка съдържанието с цялата си тежест и закопча ключалките.

Малко притеснена, разчорлена, тя се отдръпна настрани и пусна съпруга си до вратата. Той се задоволи с вкусната вечеря, обу се, взе сакото си и се оправи.

– Е, – започна той.

– Няма ли да кажеш на децата?” – Жена му го спря.

Той се смути и каза тихо:

– По-добре е да го направиш сам. Не обичам да се сбогувам, нали знаеш – мъжът грабна тежкия куфар, каза “Уау” и си тръгна.

Ела затвори вратата след него и едва сега се разплака. Емоциите, които я бяха завладели, се втурнаха от очите ѝ. И се почувства добре. Тя отиде до огледалото. По лицето ѝ имаше две следи.

– Трябва да измия всичко.” Тя се настройваше положително, – и към нов живот. Чист, щастлив.

След това съпругът се опита да се върне няколко пъти. Първо за чисти неща, после искал да се върне при семейството, но Ела била непреклонна. На следващия ден тя сменила ключалките на вратата и сама подала молба за развод.

– Няма място за боклуци в семейството – пошегува се тя.

 

Rate article
Адам излезе от банята, влезе в кухнята и седна на един стол. “Работата е там”, започна той. Аз имам другата. Ти ще ми помогнеш да опаковам, защото знаеш по-добре от какво имам нужда. Тя мълчаливо стана, излезе в коридора и й хрумна неочаквана идея.