А ти все още седиш!” – измърмори свекърва ми, като погледна в стаята

Момичето, което по това време говорело с доставчика, се стреснало и едва не изпуснало телефона.

– “А ти все още седиш!” – измърмори свекървата, като надникна в стаята.

Момичето продължи да говори, като се опитваше да не обръща внимание на жената.

– Ти винаги говориш по телефона! Няма пресен борш да сготвиш или котлети да направиш… – продължи да говори тя.

– Тихо! – изкрещя момичето и се върна към телефона.

– Тя се шмугва тук! Добре и хубаво! – свекървата, вдигнала брадичка, напусна апартамента.

Момичето довърши разговора и въздъхна на глас, като отпусна глава на масата. Колко беше уморена!

Миналата година двамата със съпруга ѝ най-сетне изплатиха ипотеката. Апартаментът беше едностаен, но просторен, с голяма кухня и балкон. Двойката мислеше за попълване на семейството и сега работеше, спестявайки пари за отпуск по майчинство.

В новите реалности момичето беше прехвърлено на дистанционна работа и сега работеше от вкъщи. Мъжът прекрасно разбираше, че е още по-трудно да се работи вкъщи, но свекървата…

По принцип родителите на мъжа живееха в покрайнините, но възрастта си каза думата и младоженците не можеха да идват често. Освен това съседът искал да се разшири и от шест месеца ги убеждавал да продадат старата си къща с парцел. И тогава се оказа, че апартаментът в съседство със сина им се продава. И свекървата, която беше категорично против преместването в града, изведнъж се съгласи да продаде къщата и бързо купи този апартамент. Бащата все още работеше, но майката се пенсионира и напусна работа. Там й било скучно сама, а тук снаха й била до нея по цял ден.

Но не разбираше, че момичето не говори по телефона с приятелите си и не е във Facebook, а работи. Че имала задължения, които трябвало да изпълнява през деня, иначе щяла да бъде смъмрена и уволнена.

Сега жената придружавала мъжа си на работа, по същото време си тръгвал и синът, момичето седнало на работното си място и жената дошла на гости.

Момичето първо се опита да обясни, после синът поговори, но това помогна само за един ден. На следващата сутрин вратата се отваряла и гласът на свекървата се чувал из целия апартамент.

Веднъж младежите дори отнели ключовете за апартамента, но тогава момичето трябвало да преговаря с трелите на звънеца и само паниката на свекървата и заплахата, че ще извикат полиция, принудили момичето да отвори вратата. Повече не поемаха никакви рискове.

И сега бяха опитали всичко, а момичето не можеше да измисли какво да прави по-нататък. Невъзможно е да се живее по този начин.

Сега свекървата е демонстративно обидена, но това ще продължи най-много няколко часа, после отново ще дойде със съвети, укори и дълги разговори.

– Не мога да живея повече така… – каза момичето в нощната тишина… – Невъзможно е да се живее така, тя дори не обръща внимание на думите ти, да не говорим за моите

– Разбирам те – въздъхна той. – Но не знам какво да правя. Това беше техен избор, продадоха къщата, купиха апартамент, не можехме да го спрем… А какво ще стане, ако я занимаваме?

– С какво? Вече гледах курсове за пенсионери, сега всичко е затворено.

В стаята настъпи тишина.

– Колко имаме спестявания? – попита изведнъж съпругът ми.

– Трябва да прегледаме сметките, все още имаме някакви пари в брой. Защо?

– Вижте утре. Сега живеем в едностаен апартамент, а бебето ще се роди, какво ще правим? Да потърсим по-голям апартамент?

– Апартамент? По-голям? Някъде другаде?” Тя дори седна в леглото.

– Разбира се. Какво чакаме?

– Да!” – момичето с писък се втурна в прегръдките на съпруга си. – Да!

На следващия ден момичето летеше из апартамента, дори не се дразнеше от свекърва си, която отново влезе.

Месец по-късно двойката зашемети родителите си с новината за преместването.

– Как?” – свекървата седна на стола.

– Тихо, ти! Браво! – каза бащата. – А къде ще отгледат внука си? Правилно са постъпили!

– Мамо, ще бъдем само в съседния квартал, дори не на другия край на града – синът приседна пред майка си. – А ти сега се засели, има много съседи на твоята възраст.

Изненадващо, въпреки първия шок, свекървата бързо се присъедини към строителната бригада.

И младоженците започнаха нов меден месец в новия си апартамент.

 

Rate article
А ти все още седиш!” – измърмори свекърва ми, като погледна в стаята