А Мария прави всичко възможно! Ако съпругът ѝ си е отишъл, тогава живей за децата си. Тя се втурва от едното към другото. Очаква нещо от тях. А те? Не, не да построят ограда или да избелят стените… Те се съревновават помежду си. Какво се случва в селото сега?

– Здравейте, скъпи дами? За какво клюкарстваме? Преместете се, аз ще слушам новините. Сигурно няма да чуеш или видиш такива неща по телевизията?” – каза Робърт, вече развеселен.
Жените се засмяха и му направиха място.

– “Къде си бил?” – попита леля ми.
– “Бях в магазина. Имах инцидент, жена ми ме напусна…

Старата жена изкрещя:
– “Може ли да е така, сине?
– Тя отиде при приятеля ми. Каза, че не съм мъж, щом не работя никъде.

Леля ми се изненада:
– “Чакай, но и той е безработен. Така че каква е разликата между вас?

Робърт само поклати глава:
– Аз самият не го разбирам.

Робърт си тръгна, а лелята каза:
– “Идват мъжете! Те нямат какво да правят, а искат да живеят зад гърба на една жена. И Робърт… Какъв мъж беше! Истински красавец! А когато жена му и детето му го напуснаха, той се промени напълно. А приятелят му? Някога той беше първият собственик в селото! А Мария е страхотна готвачка! Е, съпругът ѝ си отиде, така че живей за децата си. Но не, тя бяга от един на друг. Очаква нещо от тях. А те?

Не, не за да построят ограда или да избелят стените… Те се съревновават помежду си. Какво се случва в селото сега? В миналото мъжете ходеха на разходка, но бяха трудолюбиви. А сега? Няма работа, няма семейство! Другите напускат селото. Разбира се, че напускат! Те търсят по-добър живот.

– И не ми казвайте – добави старицата, – че децата ми са заминали надалеч. Посещават ме веднъж на шест месеца. Внуците си виждам само на снимки. Някога живеехме заедно. Родители, деца… И всички бяха щастливи. С песни и разговори до вечерта. Събирахме се да правим сено. Цялото семейство и съседите. Или да копаем градина. Ще я прекопаем за един ден. Ще седим до вечерта, а на следващия ден ще се върнем на работа. А сега всеки е сам в своето стопанство.

Мария тъкмо минаваше оттам. Тя носеше тежки торби, а зад нея тичаха две деца.
– “Премествате ли се някъде?” – попита леля ѝ.
Мария въздъхна тежко.

– “Да. При Майкъл. Как би могло да бъде иначе? Той поне получава пенсия. А Робърт, какво да кажем за него? Той не прави нищо. Трябва да вдигна децата си на крака. Нямам пари. Не можеш да живееш от детски надбавки. Иначе отдавна щях да питам наоколо. Мисля да отида в града през пролетта. Ще си купя малка къща и няма да имам мъже. Омръзна ми от това. Те няма да направят нищо, освен ако не ги помолиш за това. И искат да ядат. Нямам какво да правя в селото. Най-големият ми син скоро ще тръгне на училище. Кой ще го вози? Дъщеря ми ще ходи на детска градина. Аз ще си намеря работа. Съжалявам, че трябва да замина. Роден съм и съм израснал тук. Но трябва да си тръгна. Добре, отивам. В противен случай Майкъл ще ме търси из цялото село. Довиждане, дами – каза Мария, взе чантите си и си тръгна    .

– Мисля, че тя беше права. Мария е млада жена, все още има деца за отглеждане. На нейно място щях да постъпя по същия начин. А сега къде да отида? Жалко ми е да напусна къщата. Покойният ми съпруг я построи. Той мислеше, че децата ще живеят с нас. Веднъж отидох да бера гъби и се изгубих. Преди хората ходеха по пътеките, но сега всичко е обрасло. Така че ще доживеем живота си тук. Поне носят пенсията в къщата. “Аз тръгвам – каза леля ми, като се изправи, – фермата няма да чака. Трябва да издоя кравата и да нахраня кокошките. Ще се видим утре.

старата жена седя дълго време сама. Тя продължаваше да си спомня как е живяла, как е отгледала децата си. Бяха минали години. Само Бог знае колко още й оставаха. Щом се стъмни, тя влезе вътре. Дори не запалила светлината, а направо си легнала. Нямаше нужда от нея. Баба ѝ не беше виждала нищо от три години.

Мария никога не е напускала селото. Тя си остана в селото. Не се осмелила да промени живота си. Докато има хора, селото живее. Много такива села са празни! Останали са само старите къщи и гробището, които хората посещават веднъж годишно    .

 

Rate article
А Мария прави всичко възможно! Ако съпругът ѝ си е отишъл, тогава живей за децата си. Тя се втурва от едното към другото. Очаква нещо от тях. А те? Не, не да построят ограда или да избелят стените… Те се съревновават помежду си. Какво се случва в селото сега?