А ако помислим за намиране на реномиран старчески дом за баба ви? Готов съм да поема всички разходи и да й намеря най-доброто заведение, например луксозен старчески дом!

– Скъпа моя, напълно разбирам ситуацията ви. Баба ви е болна и самотна, без дядо. Но защо тя трябва да се премести при нас? По-добре би било да остане при майка ви, тъй като тя не работи никъде и си стои вкъщи. Освен това ние планираме да имаме деца, така че защо трябва да поемаш отговорност и за баба си?

– Как смееш да говориш за нея по този начин? Тя не ми е чужда. Баба ми е много скъпа за мен и аз я уважавам и обичам. Тя винаги ми е давала съвети и ме е подкрепяла, когато ми е било трудно. Освен това майка ми не може да вземе баба ми да живее при нея, както знаеш много добре – тя се възстановява след операция   .

– изглежда, че цялото ви семейство е немощно. Какво ще кажете, ако помислим да намерим старчески дом с добра репутация за баба? Готова съм да поема всички разходи и да й намеря най-доброто заведение, например луксозен пансион!

– Майка ми спокойно можеше да ме остави в дом за сираци. Но тя не го направи. Замисляли ли сте се колко време остава на баба ми да живее? Тя има слабо сърце. Искам да прекара старините си в любящо семейство. Ние с теб имаме целия си живот пред себе си. Не ме разбирай погрешно. Обещавам, че тя няма да ни притеснява! Баба има и страхотно чувство за хумор    .

– Това е неприемливо! Не искам дрехите ми да миришат на баба ти. Тя е стара!

– Замисляли ли сте се, че един ден нашите деца може да кажат същото за нас?

– Аз все още съм далеч от това. Точно сега искам да живея спокоен живот, а не със стара жена, която мирише.

– Това е достатъчно. Знаеш ли какво? Събери си нещата и си тръгни. Баба ми се е грижила за мен и ме е отгледала, а ти си егоист! Дори не си я посетил с мен нито веднъж!

– Трябва ли да отида? Избираш баба си вместо мен?

– Аз избирам семейството си. Избирам да бъда човек. Можеш да се махнеш от къщата ми.

Същия ден мъжът си тръгна. Сара взела баба си да живее при нея и въпреки че отначало се чувствала неудобно да живее без съпруга си, накрая разбрала, че е взела правилното решение. Баба ѝ се влошавала с всеки изминал ден.

Въпреки това Сара се опитвала да подкрепя баба си, доколкото можела. Жената ѝ била благодарна за всичко, което била направила за нея. Вечер двете си спомняли за детството, за дядо си и за разходките в любимото им село. Две седмици по-късно баба ѝ умира. Тя заспала тихо, както в детството си, и целунала внучката си, преди да си легне. На следващата сутрин тя си отиде. На Сара баба ѝ липсваше много. Често посещавала майка си, която почти се била възстановила от операция. Сара беше щастлива, че е прекарала последните дни от живота си с най-близкия си човек.

Впоследствие Сара се омъжила повторно и изобщо не я притеснявало, че съпругът ѝ се грижи за възрастната си баба, която била невероятно мила и нежна. Те развили специална връзка и понякога на Сара ѝ се струвало, че очите на мъдрата ѝ баба я гледат.

Смятате ли, че Сара е взела правилното решение?

 

Rate article
А ако помислим за намиране на реномиран старчески дом за баба ви? Готов съм да поема всички разходи и да й намеря най-доброто заведение, например луксозен старчески дом!