Сменя грозния пръстен на баба си с модерно бижу, а майка ѝ прави сцени

Майка ми ми подари пръстен, който е получила от майка си и от баба ми. Тя ми го подари. Той е с грозен дизайн (ако изобщо може да се нарече дизайн) и е твърде голям за мен. Не мога да го нося. Реших, че след като пръстенът е мой, мога да правя с него каквото си искам. Отидох и го размених в един бижутериен магазин за красиво бижу, което наистина ми хареса.

Обадих се на майка ми, за да споделя радостта от успешната размяна , а тя ми направи обида.

-Как можа да направиш това? Как можа да продадеш пръстена без мое разрешение? В края на краищата това не е просто пръстен, а спомен. Семейна реликва.

Опитах се да обясня, че след като вещта вече е моя, имам право да се разпореждам с нея. Но без резултат. Мама дори не ме изслуша. Това беше краят на разговора. След известно време тя ми се обади, но аз бях толкова ядосана на нея, че не исках да говоря с нея. Тя ми написа съобщение, в което казваше, че може би съм права, ноһттр://….

Оказва се, че този нещастен предмет не ми е подарен, а ми е даден за съхранение, защото не мога да направя нищо с него.

Неприятна ситуация. Жалко е, че майка ми се е държала по този начин. Нещо повече, баба ми е жива и отношенията ѝ с майка ми и с мен са доста обтегнати. Какво сега?

Вчера прочетох тази история във Фейсбук и тя толкова много ме заинтересува, че реших да я обсъдя. Лично аз дори не мога да си представя да се отърва от нещо, което по принцип е “семейно бижу”, по такъв начин. Да, дори да е руско злато. Може би дори типична щампа, а не ювелирен шедьовър, но все пак е част от семейната история. Дори и никой никога да не носи този пръстен, това нещо вече е рядкост. А бъдещите поколения ще се интересуват какви бижута са носили техните предци. И кой знае какво ще бъде на мода. Всичко се завърта в пълен кръг. А за дъщерята това ще бъде спомен за майка ѝ, когато нея вече я няма. И за баба ѝ също.

А момичето го е сменило със съвременен. Не говоря за качеството на съвременното злато. Старото е било злато, а колко злато има в съвременните продукти – големият въпрос. В краен случай можете да преработите старите бижута за себе си при бижутер. По този начин споменът ще бъде запазен и бижуто няма да лежи безполезно. То ще радва новите си собственици и ще бъде предадено нататък. То все още ще има своята история.

В крайна сметка можете да си купите бижу и да оставите пръстена на мира.

Аз, разбира се, съм изцяло на страната на мама и разбирам възмущението ѝ. В края на краищата дори не й е хрумвало, че дъщеря й може да не осъзнава, че това е наследствен пръстен. Че това е подарък, но подарък, който трябва да се запази. Дори когато става дума за обикновени подаръци, не е много прилично да ги продаваш или подаряваш, а това е пръстенът на баба.

Аз имам пръстена на майка ми, с който никога, ама никога няма да се разделя. Много ми харесва, въпреки че не е модерен. Малко е малък, но искам да го разтегна и да го нося.

Но от друга страна, можеш да се опиташ да разбереш момичето. Да кажем, че тя не е от хората, които се привързват към нещата. Тя предпочита неща, които могат да се използват, а не само да се съхраняват. В края на краищата на бълхите има много от тези семейни предмети, които рано или късно така или иначе стават ненужни. Така че може би е по-добре да живеем тук и сега, без да се привързваме към някаква семейна история? Ако момичето няма това в себе си, не се нуждае от спомените, може ли да бъде обвинявано за това? Оказва се, че и майка ѝ не ѝ е предала тези простички истини и не ги е разбрала, след като е приела и в крайна сметка одобрила решението на дъщеря си? Може би с разбито сърце, но е приела.

Какво мислите вие?

 

Rate article
Сменя грозния пръстен на баба си с модерно бижу, а майка ѝ прави сцени