Забелязах три деца – две момиченца и едно момченце. Бяха облечени в мръсни дрехи и изглеждаха пренебрегнати

Аз съм обикновен учител, който си изкарва прехраната главно с уроци. Със съпругата ми живеем в малка къща, затова нямам място, където да преподавам, и ходя при учениците.

Един ден, на път към дома на учениците ми , забелязах три деца – две малки момичета и едно момче. Бяха облечени с мръсни дрехи и изглеждаха занемарени. Те дълго чукаха на вратата на малката къща, но никой не бързаше да им отвори. Най-малкото момче не можа да чака повече и започна да плаче.

Попитах дали е добре и по-голямото момиче, на около шест години, каза да, затова отидох при ученика.
Урокът мина бързо, имам умен ученик, така че успях да се прибера вкъщи в добро настроение, но тези деца не ми дадоха почивка.

– Вървях към вас, три деца чукаха на отсрещната къща, кой живее там и не им отваря вратата?” – реших да попитам майката на ученичката.

– О, това е нещастието на всички съседи – отвърна жената отчаяно – Майка им живее в тази къща. Четирите й по-големи деца вече са й отнети, но тя всяка година ражда нови. И ако само беше добра майка за тяхһттр://…. когато тя започне да излиза и да пие, децата се справят сами. Всички съседи ги приютяват. Хранят ги, дават им дрехи, от които собствените им деца са израснали. Гонят ги навън, когато имат “гости”.

– Защо не съобщите за това?

– Чукахме на всички врати, но те само казват, че скоро ще дойдат, а не са идвали от месеци! Децата седят на улицата с дни, а когато някои съседи са си вкъщи, ги прибират, но когато те са на работа, седят такаһттр://…. Не знам какво ще бъде, когато започне зиматаһттр://…. Те ще замръзнат и ще се разболеятһттр://….

Прибрах се у дома с тежки мисли. Децата все още седяха на стълбите, но вече не чукаха, сигурно бяха уморени.

Все още не ми идваше на ум, че майката нарочно не е пуснала децата в къщата, защото имала гости …. Тогава защо ги е родила? Защото такова детство е по-скоро подигравка.

 

Rate article
Забелязах три деца – две момиченца и едно момченце. Бяха облечени в мръсни дрехи и изглеждаха пренебрегнати