70-годишен мъж иска да наеме стая в скъп хотел, но е осмян и прогонен. Скоро той се върнал – и всички съжалявали за постъпката си.

Фоайето на скъп хотел, чиито горни зали бяха отразени в позлата. Рецепционистката говореше с някого по телефона, закачи слушалката и замръзна от изненада, когато забеляза, че откъм вратата към нея куцука възрастен мъж, много зле облечен, със стари износени ботуши и нелепа пелерина.

– Скъпо момиче, искам да си наема стая – каза той.

– Не – издиша тя, като най-сетне се съвзе.

– Извинете?

– Няма свободни стаи – обясни момичето.

Мъжът погледна значката, закачена на блузата ѝ, и каза:

– Анджелина, но виждам, че има много свободни стаи. Има поне 10 ключа, които висят по местата си – каза той разочаровано.

– Вие не разбирате, нямаме стая за вас. Това не е хостел, а петзвезден хотел, и не можем да рискуваме репутацията си, като пуснем тук всекиго.

– Но, Анджелина, моля те, изминах много дълъг път и съм много уморен. Имам главоболие и се нуждая от малко почивка.

Анджелина махна с ръка и управителят веднага се приближи до нея.

– Здравейте, с какво мога да ви помогна?

– Крис, ето един човек, който иска да се настани при нас, обяснявам му, че нямаме свободни стаи, но той спори и доказва обратното. Сега той изисква управителя на хотела и изобщо не разбирам къде гледа портиерът!

В това време отнякъде излезе млада камериерка, която изненадано повдигна вежди и погледна Анджелина. Каква е тази просякиня, нищо, ти си пуснала всички мръсници, а аз трябва да чистя след тях. Старецът потърка слепоочията си, по челото му се появиха капки пот.

– Как се казваш?” Крис го попита.

– Виктор – отвърна старецът.

– Надявам се, Викторе, че вече не е нужно да обясняваш защо не можеш да станеш наш клиент.

– Вие не разбирате – започна да моли Виктор, – дойдох тук от далече, много съм уморен и се чувствам зле, моля ви, дайте ми която и да е стая, най-малката, най-евтината, ще платя. Просто нямам сили да си намеря друго място за спане. Толкова е късно, почти нощ, изобщо не познавам града, а и съм много гладен.

Старецът искаше да каже няколко думи, но нямаше време. Един едър портиер, с около двайсет години по-млад от него, хвана бедняка за яката и буквално го измъкна от хотела под подозрителните забележки на Крис и смеха на Анджелина.

– Чакай малко – извика Крис след него, – къде отиваш през предната врата, отиди на задната.

Портиерът послушно се обърна и след няколко крачки се озова в тесен коридор, където се изправи пред млада жена.

– Какво правиш? Пуснете го да си върви, веднага!” – протестираше тя. – Ще го нараниш!

– Не се меси в това, или имаш нужда от него повече от всички останали?! Крис ми нареди.

– Така че го пусни, бъди мъж!

– Тогава ти го пусни, а аз ще отида в стаята си. Не дай си Боже да се върне в залата!

Уенди вдигна почти падналия Виктор и като го подпираше под лакътя, го изведе навън.

– Благодаря ти, Уенди – издиша Виктор.

– Нищо не съм направил, но защо си дошъл тук, след като е толкова скъпо?

– Знам, просто нямам сили да търся нещо друго, поне за още една нощ.

Вратата се отвори и тези, чиято смяна беше приключила за деня, започнаха да излизат. Те се захилиха, докато гледаха Уенди и нейния спътник. Жена на средна възраст се присмиваше на младото момиче.

– Защо правят това?” Виктор попита. – Какви зли хора имате.

– Те не са зли, те са обикновени.

– С какво си изкарвате прехраната?

– Мия чинии. Сега ще дойде съпругът ми и всички заедно ще отидем в нашата къща. Не е далеч, само на 15 минути. Да, вярно е. Живеем в едностаен апартамент, който той получи, когато напусна сиропиталището.

– И съпругът ти няма да има нищо против?

– Не, няма да има. Той е инвалид, няма крак. Фред работи в автосервиз, той е майстор от Бога, може да разглобява коли със затворени очи, а един ден съдружникът му дошъл на работа пиян и не поправил асансьора както трябва.

В същия момент фаровете пробляснали. Фред, силен, висок човек, наистина разбрал нещастието на Виктор, запознал се с него и веднага му предложил да се настани.

Дори по време на вечерята, като гледаше лицата им, той си мислеше, че въпреки всичко са щастливи. И беше голям късметлия, че в него имаше поне капка чиста човешка доброта. След като научиха, че Виктор няма спешна работа в града, Уенди и Фред не го оставиха да си тръгне и му предложиха да остане поне няколко дни.

Скоро мъжът помолил Фред да го заведе в хотела, където работела Уенди. Фред се изненада, но не възрази и Виктор отново влезе в хотела, само че този път не през входната, а през задната врата. Виктор си спомнил точно къде се намира. В залата имаше много хора, но Виктор веднага разпозна Анджелина, тя стоеше до висок красив мъж на около 30 години и му каза нещо кокетно.

Това беше управителят на хотел “Мартин” и от шест месеца момичето правеше всичко, за да привлече вниманието му. Виждайки Виктор, Анджелина го разпозна и извика от изненада, когато разбра, че той се насочва към тях.

– Боже мой, ти пак си дошъл тук!” – възкликна тя. – Веднага ще се обадя на портиера, той ще те изхвърли отново!

Мартин се обърна и изненадано погледна стареца.

– Ще ти обясня всичко – започна момичето, но Виктор я прекъсна.

– Не се притеснявай, аз сам ще ти обясня всичко.

След тежкия монолог на Виктор с Мартин всички изпаднаха в шок.

– Виктор, моля те, не си тръгвай, ще направим всичко, за да решим проблема ти – извика след него Мартин, но молбите му не бяха чути.

– Много си ме разочаровал, Мартин, ще ти направя един тежък удар, няма да повярваш!!! – последните думи Виктор изкрещя в отговор на Мартин и напусна хотела.

Още не знаеха колко ще плаче и ще съжалява за стореното

 

Rate article
70-годишен мъж иска да наеме стая в скъп хотел, но е осмян и прогонен. Скоро той се върнал – и всички съжалявали за постъпката си.