3 шофьори посрещнаха Нова година на пътя – и никога няма да съжаляват за това.

Сам е шофьор, който разнася хляб. На 31 декември той също работи, но мечтае да се прибере вкъщи преди шест часа вечерта. Вярвал е в чудо. Отначало се заклещил в конвоя до хлебозавода, там имало много хора като него, които бързали да се приберат.

После, след като натоварил хляба, трябвало да го разтовари, защото в магазина нямало товарач. За което собственикът му благодарил с бутилка пенливо вино. Всичко щяло да бъде наред, Сам пътувал към дома си щастлив, когато небето се покрило с облаци. Започна да вали сняг. Дългите светлини заслепиха очите му, той превключи на къси и караше с втора скорост. Изведнъж се натъкна на закъсал автомобил в преспите, натрупани за кратко време. Стиснал зъби, той излезе, а там се намираше един старец.

– Имате ли лопата?

Старецът извадил лопата и за десет минути изкопали колата. Сам видял, че покрай него минава джип, посъветвал стареца да го последва, а той на свой ред щял да го последва. Не караха дълго, защото гората, която покриваше пътя откъм страната на шосето, свърши, после шофьорът на джипа се подхлъзна, защото караше с неприлична скорост. Тук Сам отново излезе, стискайки зъби, ами какво да прави, да не тръгва.

– Имаш ли въже? – попита Сам.

Шофьорът на джипа поклати глава в знак на отрицание. Тогава се появи един старец с лопата и въже, този път се справиха за час. Дълго време беше тъмно. Нямаше никаква комуникация. Движеха се в колона, но радостта беше краткотрайна.

Отпред, незабелязано от никого, се появи кола. Шофьорът на джипа намали рязко скоростта и излизайки от колата, извика:

– Не ви ли научиха да включвате габаритните светлини?

След като измъкнаха колата от преспите с помощта на дядовата лопата, всеки от тях вече отчаяно караше спокойно напред, когато видяха снегорините отпред, намалиха скоростта и им благодариха.

В същия момент шофьорът на джипа включи радиото и всички чуха, че Новата година вече е настъпила. Изглежда тъжно, че някой не е празнувал Нова година със семейството си, някой просто я е празнувал трезво, а някой просто не си е бил вкъщи. Те никога не се срещнаха, но запомниха този празник завинаги

 

Rate article
3 шофьори посрещнаха Нова година на пътя – и никога няма да съжаляват за това.