– Aš jam tiesiai pasakiau: “Atiduok pinigus ir pasiimk savo daiktus iš buto”, – pasakojo Olga Ivanovna.

– Aš jam pasakiau: “Atiduok pinigus ir išsinešk savo daiktus iš buto, – tarė Olga Ivanovna, – jeigu sutiktieji pradėjo skaičiuoti pinigus, o mano pačios sūnus slapta taip pasielgė su manimi, nėra ko tikėtis, kad aš būsiu maloni.

– Olga, – tarė draugė, – Alioša nieko negalėjo padaryti, o tu jį taip baudi. Sutuoktiniai yra viena, vieną dieną yra vieni, kitą – kiti, o jūs manote, kad su sūnumi galite ginčytis visą likusį gyvenimą.

– Taip, nerimauju, kad su tokiais šykščiais žmonėmis jo santuoka greitai baigsis. O ką daryti su butu, sugalvosiu vėliau. Jei jis paliks savo Dašą, perrašysiu ją jam. Jei ne, pasiliksiu ją savo senatvei.

Tačiau Olga Ivanovna yra sena kaip varinis katilas, nes neseniai atšventė penkiasdešimtąjį gimtadienį. Tai ji pastatė sūnų ant kojų, nes su vyru išsiskyrė, kai Aliošai buvo dešimt metų. Antrasis jos vyras mirė prieš dvejus metus, nuo jo ji susilaukė jauniausio sūnaus.

Jos motina jau seniai turėjo savo butą vaikams. Vieną ji paveldėjo iš savo tėvų, o kitą – iš savo antrojo sutuoktinio tėvų, kurią iš karto perrašė savo jauniausiam sūnui. Tačiau ji taip ir nesugebėjo perrašyti turto savo vyresniajam sūnui. Kai dvidešimt penkerių metų sūnus jai pasakė, kad ruošiasi vesti, motina pasakė:

– “Dabar atėjo laikas perrašyti tau močiutės butą. Atsisakykime vestuvių, dabar banketas nieko nenustebins, aš tau geriau duosiu pinigų, o tu važiuok kur nors į šiltą vietą atostogauti. Tai bus prisiminimas visam likusiam gyvenimui,

Sūnus tik apsidžiaugė, bet būsimieji giminaičiai ėmė piktintis. Tada Dašos tėvai pasakė:

– Kiekviena mergina svajoja apie vestuves ir vestuvinę suknelę. Ką turite omenyje, jokių vestuvių? Daša tik pradeda savo gyvenimą, ji pirmą kartą ištekės, todėl turi būti vestuvės.

– Jei norite baltos suknelės, išsinuomokite ją ir nusifotografuokite, o tada visi sėdėsime kartu. Duodu jums tris šimtus tūkstančių, bet daugiau nieko neturiu, neturiu kuo papildyti jūsų vestuvių pokylio.

Tuomet sūnus ir jo motina sutiko, o po kurio laiko jie pranešė, kad po kelių dienų po vestuvių jie su Daša išskrenda į vestuvių kelionę. Tada Olga Ivanovna nusprendė, kad sužadėtiniai susitarė, jog vestuvių nebus. Jaunavedžiai pradėjo krautis daiktus į močiutės butą.

– Po vestuvių jie dviem savaitėms išskrido medaus mėnesiui, o aš po kelių dienų sužinojau, kad mano sūnus ir Daša vis dėlto atšoko vestuves. Buvo surengtas banketas šešiasdešimčiai žmonių, užsakytas restoranas, važiuota limuzinu. Į pokylį buvo pakviesta tik nuotakos šeima ir mano sūnaus draugai.

– Bet tu pati pavadinai vestuves praeities atgyvena, – pasakė sūnus mamai, – o Dašos tėvai davė pinigų pokyliui; jie patys sprendė, ką kviesti, o ko ne. Man buvo leista pakviesti tik tris draugus.

Olga Ivanovna verkė visą naktį. Jai buvo labai skaudu, kad sūnus pakvietė draugus, bet ne mamą ir brolį.

– Jis pasakė, kad Dašos tėvai davė pinigų pokyliui, o aš jiems daviau daug daugiau nei svainės giminaičiai – ar jiems tai rūpėjo? – mama skundėsi savo giminaičiams. – Kaip jis galėjo taip pasielgti su manimi ir mano broliu? Po vestuvių jis išvyko atostogauti už mano pinigus!

– Sakėte, kad neinvestuosite, todėl jūsų nekvietėme, – atsakė tėvai, – neketinome išmesti savo vienintelio vaiko kaip pamestinuko. Ji nusipelnė vestuvinės suknelės ir svečių. Jūs davėte pinigų kelionei, vaikai atskrido, ko dabar norite iš mūsų?

– Na, jei taip! – atsakė Olga Ivanovna. – Daugiau niekada nepamatysi mano buto, o aš noriu gauti pinigus, kuriuos daviau tau už kelionę atgal. Net nemaniau, kad esi pajėgus taip piktai elgtis. Norėjau suteikti sūnui butą, o ne šykštuolį. Dabar aš ir mano brolis esame jums svetimi.

Jaunuoliai negali sau leisti išsinuomoti būsto, nes Aliošos atlyginimas nedidelis, o Daša dar studijuoja. Tačiau motina nesiruošia pasiduoti: jei sūnus taip pasielgė su ja, vadinasi, motina jam nereikalinga.

Olga Ivanovna neturi daug vilties, kad sūnus ir marti grąžins pinigus, bet iš tikrųjų jai tai nerūpi, nes jokie pinigai neišmatuos nuoskaudos!

 

Rate article
– Aš jam tiesiai pasakiau: “Atiduok pinigus ir pasiimk savo daiktus iš buto”, – pasakojo Olga Ivanovna.