Майка ми е на 70 години и се страхувам за живота ѝ, затова я дадох в старчески дом!

Изпратих майка си в старчески дом, но се срамувам да го призная пред други хора, защото всички около мен казват, че така постъпват само децата, които нямат нужда от семейството си и не се интересуват от него. Но не бива да казваш това, когато не познаваш цялата ситуация. Така се случи, че заради живота с майка ми започнах да се страхувам за собствения си живот.

Често, когато се прибирах вкъщи, намирах вратата на апартамента отворена и течаща вода, която вече започваше да се излива на пода и да залива съседите. Два пъти намерих отворени газови горелки. Имах късмет, че ме пуснаха по-рано вкъщи и никъде по пътя не се разминах…

С всеки изминал ден майка ми ставаше все по-отдалечена от света. Забравяше онова, което знаеше от години, и най-лошото беше, че това можеше да е нейният край.

И един ден, когато се прибрах вкъщи и за пореден път спрях водата, установих, че я няма никъде. Истински се ужасих, че е отишла някъде, а не беше сигурно, че ще си спомни пътя към дома. Успях да я открия на съседната улица с помощта на съседите. Тогава й се скарах, а после спрях да говоря, защото от очите й личеше, че не ме познава и не разбира защо й крещя.

Майка ми е на 70 години и понякога е доста адекватна жена, с която може да се разговаря, но все по-често прави нещо, от което ми се иска да изкрещя на всички служби за помощ и да си бия главата в стените. Вече не мога да спя нормално заради мислите за това, което може да се случи. Постоянно съм стресиран на работа, защото не знам какво се случва вкъщи. Дори не мога да подредя личния си живот, защото всичките ми мисли са заети с нея.

Вечерта преди да реша да заведа майка си там, тя изхвърли всички възглавници, спално бельо и дори микровълновата печка през прозореца на третия етаж. Когато я попитах защо го е направила, тя махна с глава като дете, сякаш това не се е случило. През цялата нощ си мислех, че следващия път може да я намеря под прозореца.

Искрено не исках да водя майка си там. Дори и след като вече бях направила приготовленията и опаковала нещата си, се чувствах зле при мисълта, че тя е далеч, но това беше единственото решение на проблема.

След като тя беше под постоянно наблюдение, започнах да дишам спокойно. Посещавам я всяка седмица през уикендите и забелязах, че там тя си е намерила приятели, а лекарите й дават лекарства, които намалиха пристъпите й. Тя изобщо не ми се обижда, но аз все още се чувствам виновна и ме е срам да призная пред някого, че сама съм я завела там.

Сигурна съм, че сред читателите на тази история ще има и такива, които ще кажат, че биха измислили и други решения на проблема, но не биха се отказали от майка си. Но, ако трябва да бъда честна, уморих се да живея с постоянна тревога, най-накрая усетих, че мога да дишам, така че не планирам да я прибирам, но ще я посещавам и ще ѝ нося всичко, от което винаги се нуждае.

Какво мислите за тази ситуация? Какво бихте направили на мястото на момичето?

 

 

Rate article
Майка ми е на 70 години и се страхувам за живота ѝ, затова я дадох в старчески дом!